Wat je aandacht geeft, groeit

September 23, 2024

"Wat je aandacht geeft, groeit." Deze wijsheid komt in ons op als we mijmeren over de zomer en terugdenken aan één van de pareltjes van het zomeraanbod van PPOZO: de Zomerschool op zowel de Van Houte school als de Professor Dumont school.

Drijvende kracht achter deze parel is onze collega Marilou van Ginkel. Met zichtbaar plezier stelde zij voor de 5e editie van deze zomerschool wederom een mooi team en programma samen. In dat team zagen we veel bekende gezichten, collega’s uit het onderwijs die al meerdere jaren met veel plezier meedraaien in de zomerschool.

 

De SBO Zomerschool is een enorme aanwinst voor de kinderen die twee weken lang zichtbaar genoten van het aanbod. Wat een aantal jaar geleden begon als een pilot op de Van Houte school met activiteiten voor de middenbouw, is gegroeid naar een zomerschool op beide SBO scholen en sinds de zomer 2024 ook met een aanbod voor de kleuters. 

Aandacht voor plezier, (talent)ontwikkeling en elkaar

Twee weken lang stond het thema 'Ontdek je eigen talent' centraal. Het programma richtte zich op talentontwikkeling, zorgvuldig afgestemd op de behoeften van de kids en verpakt in een jasje van plezier. Taal en rekenen stonden op speelse wijze op het programma en focus op het bevorderen van leesplezier…met veel (voor)leesmomenten. Er werden workshops techniek, koken, sport en kunst gegeven en op vrijdagen werden er activiteiten buiten de school georganiseerd en gingen de groepen naar het Amstelpark, Dierenpark Amersfoort en het Klimbos.

Intentionele aandacht

Dat er wordt georganiseerd met gerichte aandacht is zichtbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is het formaat van de waterflesjes, die dit jaar kleiner waren om de drinkgewoonten van de kinderen te verbeteren. Collega Marilou bevestigt dat de flesjes vaker werden bijgevuld dan voorheen, waardoor de leerlingen ongemerkt meer water dronken. Een ander voorbeeld zijn de talentenkistjes, die de leerlingen zelf mochten beschilderen en voorzien van kwaliteitenkaartjes die ze bij zichzelf vonden passen. Op beide locaties stond een ‘prive chef’ klaar om samen met de kinderen het eten te verzorgen en werd er gezamenlijk gegeten.

Samenhorigheid

Ook hier kwam het thema Samenhorigheid, dat bij PPOZO dit schooljaar centraal staat, mooi terug. Het team was goed op elkaar en de kinderen afgestemd, had oog en oor voor elkaar, zat samen aan tafel en voerde echte gesprekken. Collega Marilou pendelde tussen de Van Houte School en de Professor Dumont, was bij de groepen en de teams betrokken en zorgde achter de schermen voor een soepel verloop.

Het is hartverwarmend om te zien dat meerdere leerlingen al een aantal zomers meedoen aan de Zomerschool. Een aantal van hen vroeg deze zomer naar een Zomerschool voor het voortgezet onderwijs. Ze baalden dat dit hun laatste zomer was dat zij mee konden doen. In overleg met hun ouders zijn deze leerlingen van harte welkom om mee te draaien als assistenten en kunnen ze alsnog betrokken blijven bij de SBO Zomerschool. Een groot compliment voor Marilou en haar team, die met dit initiatief een blijvende indruk achterlaten bij de kinderen

laatste nieuwtjes

Wat je aandacht geeft, groeit

Lees meer

Terugblik Zuidoost Special: kick off schooljaar 24/25

Lees meer

Evaluatie van de filmvertoning: Mama Sranan

Lees meer

Activiteiten voor het kind & onderwijs professional

PPOZO organiseert en ontwikkelt een scala aan activiteiten die de brede ontwikkeling van kinderen en de professionalisering van onderwijsprofessionals bevorderen.

meer over ons