passend onderwijs

Scholen

Adviesloket

Het Adviesloket kan benaderd worden voor allerlei vragen. Dit kunnen vragen zijn over meedenken over oplossingen bij specifieke ondersteuningsbehoeften van een kind tot meedenken over welke partij de ondersteuning het beste kan bieden. Het Adviesloket is per e-mail bereikbaar via adviesloket@ppozo.nl van maandag tot en met donderdag.

Arrangementen

De scholen krijgen meerdere keren per jaar hun budget aan middelen Passend Onderwijs door van de ondersteuner. Scholen kunnen zelf inschatten hoe zij deze middelen het beste in kunnen zetten ten gunste van hun leerlingpopulatie. Als scholen hebben besloten hoe zij hun middelen in willen zetten dan vragen zij een offerte op bij de betreffende aanbieder. Wanneer het een arrangement betreft voor een groepje leerlingen of de gehele school dan vult de school een arrangementsaanvraag formulier in. Wanneer het een aanvraag is voor een individuele leerling dan vult de school een toestemmingsverklaring in. 

Via Kindkans levert de school voor een groepsarrangement de offerte en het ingevulde formulier in. Deze wordt dan van een advies voorzien een doorgestuurd naar de bestuurder. Vanaf dat moment kan gestart worden met het arrangement. 

Via Kindkans levert de school voor een individuele arrangement de offerte, een ingevuld IHP of OPP en een toestemmingsverklaring aan. Deze wordt vervolgens ook voorzien van een advies en doorgezet naar de bestuurder. 

Als school krijg je van de aanbieder de factuur voor de geleverde diensten. Deze facturen stuur je naar adviesloket@ppozo.nl . Dan wordt deze facturen betaald.


Startklas

Waar de ene vierjarige enorm toe is aan het starten op de basisschool, kan dat voor de andere vierjarige een te grote opgave zijn. Zij zijn bijvoorbeeld nog niet (voldoende) zindelijk, kunnen niet goed zonder de ouder/verzorger of hebben moeite met het opvolgen van instructie van een volwassene. Indien deze kinderen in een grote groep terecht komen binnen regulier onderwijs, zorgt dat voor een valse start.  

 
Met het project startklas hebben we een voorziening voor deze kinderen die hen een zachtere landing biedt. De startklas is bedoeld voor vierjarigen (bij uitzondering 5 jarigen) die specifieke onderwijs- en/of ondersteuningsbehoeften hebben. Dit kan te maken hebben met het leren, het gedrag of met de sociaal-emotionele ontwikkeling. We bieden deze kinderen een kans om in hun eigen omgeving onderwijs te krijgen.
 

In de startklas werken onderwijs en zorg samen om de leerling zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Met maximaal acht leerlingen in de klas is het mogelijk om extra aandacht te geven en krijgen leerlingen de kans om zich beter te ontwikkelen en voor te bereiden op het basisonderwijs.
 

Een leerling zit maximaal één jaar in de startklas. Binnen dat jaar wordt gekeken of de leerling kan beginnen op het reguliere onderwijs of dat er toch iets extra’s nodig is. Mocht dat zo zijn, dan zal het samenwerkingsverband de toeleiding naar het speciaal basisonderwijs/speciaal onderwijs ondersteunen. Blijkt dat de leerling gedurende het jaar in de startklas al toe is aan een start in een groep 1 van de basisschool, dan stroomt de leerling al eerder uit. 
 

Deze klassen zijn zoveel mogelijk verspreid over Zuidoost, zodat er zo dichtbij mogelijk inclusief onderwijs wordt nagestreefd. Op dit moment zijn er in Amsterdam Zuidoost 3 startklassen. In september 2023 is de eerste startklas gestart op de Holendrechtschool voor Gaasperdam/Driemond. De andere 2 startklassen zijn op basisschool Crescendo en basisschool de Polsstok. 

De leerlingen die aangemeld worden bij de Startklassen gaan altijd via de intern begeleider van de school en in samenspraak met het Adviesloket.

Zuidoost Plus

Er zijn momenteel helaas lange wachtlijsten voor een plek binnen de jeugdzorg en een plek op het speciaal onderwijs. Voor sommige leerlingen zijn deze wachtlijsten te lang, zij kunnen niet meer goed onderwijs volgen binnen hun reguliere groep. Dat kan veel verschillende redenen hebben, er zijn bijvoorbeeld veel conflicten of het kind kan niet de aandacht krijgen die het nodig heeft, tot grote frustratie van kind, ouders en school. Ook kan het zo zijn dat kinderen die in Nederland komen wonen een andere vorm van onderwijs hebben gehad, waardoor zij qua niveau niet passen bij een groep met hun leeftijdsgenoten.
 

Voor al deze kinderen is er project Zuidoost Plus, bestaande uit twee groepen: een middenbouw en een bovenbouw groep. De kinderen die daar onderwijs volgen, kunnen blijven totdat er duidelijk is wat zij nodig hebben om weer tot leren te komen binnen onderwijs. Het kan ook zijn dat de leerlingen die daar onderwijs volgen, onderwijs volgen totdat er een plek is voor hen in het speciaal (basis)onderwijs.
 

Alle medewerkers van Zuidoost Plus zijn getraind om op een traumasensitieve manier om te gaan met de kinderen. Dat betekent dat zij nog meer zoeken naar waarom een kind bepaald gedrag laat zien en hoe zij daar op een goede kindvriendelijke manier mee om kunnen gaan. De focus van het onderwijs ligt op lezen, taal en rekenen en de sociaal emotionele ontwikkeling.
 

Het idee is dat de leerlingen maximaal tot de zomervakantie onderwijs volgen bij de Zuidoost Plus en dat er daarna een beter passende plek voor hen is. Als de plek er eerder is, dan is eerder uitstromen natuurlijk ook mogelijk.

De leerlingen die aangemeld worden bij de Zuidoost Plus gaan altijd via de intern begeleider van de school en in samenspraak met het Adviesloket.